Depozitul de Armăsari Tg – Mureş

s-a înfiinţat ca subunitate a Centrului Republican de Creştere a Cabalinelor şi Calificarea Cailor de Rasă ( CRCCCCR), cu scopul de a întreţine şi exploata armăsarii de montă publică (AMP) necesari ameliorării raselor locale autohtone din zona centrală a Transilvaniei, precum şi dezvoltarea sportului hipic.

Subunitatea a fost populată la 1 mai 1984, cu 60 capete AMP, proveniţi de la Depozitul de Armăsari Homorod, iar în primăvara anului 1985 cu încă 35 capete AMP din următoarele herghelii: Sâmbăta de Jos, Ruşeţu, Jegălia, Rădăuţi, Izvin, Balc, Bonţida, iar recent de la herghelia Tuluceşti.

Ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr 139/17.10.2002 privind desfiinţarea Societăţii Naţionale de Cai de Rasă, RNP – Romsilva a preluat în administrare cabalinele de rasă, intrând în subordinea Direcţiilor Silvice, în cazul nostru de către Direcţia Silvică Târgu – Mureş.

La înfiinţare, subunitatea a avut 220 ha teren arabil în localităţi învecinate ( Şăulia de Câmpie, Pănet, Hodoşa, Valea Izvoarelor, Şincai) precum şi în jurul Bazei Hipice (24 ha). Odată cu promulgarea legii Fondului Funciar nr. 18/1991, s-au retrocedat parte din suprafeţele deţinute, depozitul rămânând cu 25 de ha., dintre care 6 ha erau prevăzute fiind curţi – construcţii. În anul 2003, după preluarea de către RNP ne este alocat teren de la Agenţia Domeniilor Statului , actualmente având în administrare 120 ha teren arabil.

În cadrul Bazei Hipice s-a început în anul 1987 construcţia manejului acoperit. Astăzi acesta este considerat investiţie neterminată, fiind necesari aproximativ 1.500.000 RON pentru finalizare, finalizare ce presupune amenajarea tribunelor, a grupurilor sanitare, a terenului conform cerinţelor Federaţiei Ecvestre Internaţionale.


Clubul Hipic Romsilva

s-a înfiinţat ca structură sportivă, în strucura RNP – Romsilva, persoană juridică înfiinţată şi organizată în baza H.G. 1105/2003, cu completările şi modificările ulterioare.

Scopul clubului: promovarea potenţialului genetic al cailor de rasă din România, prin organizarea activităţilor sportive şi recreative ecvestre precum şi stimularea activităţii de creştere, în scop sportiv , recreativ sau productiv, a cailor de rasă din secţiile Regiei Naţionale a Pădurilor.


             Organizarea de Competitii

            Datorita spatiului pe care il poseda , ofera posibilitatea organizarii concursurilor hipice , drept dovada , anul acesta au avut loc aici mai multe competitii de amploare : Cupa Romaniei ( Obstacole , Dresaj si Proba Completa CIC* ) , Campionatele Balkanice si un concurs international CCI ** , primul de altfel in Romania in 2002 ,  in 2003 un concurs PreOlimpic CCI*** precum si in 2004, Finala Campionatului National de Concurs Complet (2006, 2007, 2008, 2009), Cupa Romsilva obstacole si Concurs Complet (2007,2008,2009), CIC* 2009, Finala Campionatului National de Atelaje (2003-2009), etc.


cele 3 grajduri

‹‹
››